Marynowane polędwiczki

4.98 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 12 godz.

Podobną marynatę wzbogaconą o sok z cytryny stosuję również do mięsa drobiowego. Magdalena Wojtkowiak, Kościan

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
    1 szklanka oleju
    łyżeczka przyprawy do gyrosa
    łyżka ciemnego octu balsamicznego
    2 łyżki przyprawy do zupy (maggi)
    łyżeczka musztardy sarepskiej
    garść majeranku
    2 ząbki czosnku
    cebula
    sól
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Marynowane polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oleju, octu, przyprawy do zup i musztardy robimy marynatę. Dodajemy majeranek i przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy
    solą. Cebulę i czosnek obieramy, przekrawamy i kładziemy obok mięsa. Mięso zalewamy marynatą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy naczynie z mięsem (nie przykrywamy). Pieczemy ok. 40 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Porady

● Mięso można pokroić w plastry, zamarynować, a następnie usmażyć na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować