Marokańska zupa z ciecierzycą

4.99 (191 ocen)

  • 20 min

Bardzo pożywna i sycąca zupa z ciecierzycą i soczewicą to idealna propozycja na zimowe chłody.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skóry (800g)
    200 g czerwonej soczewicy
    240 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki ziaren kolendry
    3 cm kawałek świeżego imbiru
    2 łyżeczki cukru
    5 łyżek posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    sól (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.99 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Marokańska zupa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać starty imbir, cynamon, chili, posiekany czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry. Chwilę podsmażyć do połączenia się aromatów. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić solą i pieprzem. Wrzucić soczewicę i gotować około 15-20 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pomidor Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować