Harira, marokańska zupa z daktylami

  • wyświetlono: 25 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Harira to narodowa marokańska zupa, którą można zjeść wszędzie i o każdej porze, w tanich barach, w luksusowych restauracjach, a nawet nocą na ulicznych straganach. Przy czym, za każdym razem będzie inaczej smakować. Może być podana z makaronem lub bez, z ryżem lub ziemniakami, z daktylami lub z limonką, bądź z jednym i drugim. Jest bardzo aromatyczna, słodka od pomidorów, pachnąca kuminem, szczypiąca w język kolendrą oraz pełna ziaren soczewicy.

AnetaJ
  • 1min

Składniki

1 cebula
1 łodyga selera naciowego
3 puszki krojonych pomidorów
1 szklanka przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
200g brązowej soczewicy
120g makaronu nitki
Garść daktyli
4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego imbiru
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
Szczypta chilli
¼ łyżeczki cynamonu
Garść kolendry
Sól
cytryna
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Harira, marokańska zupa z daktylami

  • 1. Cebulę, łodygę selera naciowego, czosnek obrać i posiekać.
    Na maśle zeszklić cebulę. Wrzucić seler, czosnek i przyprawy, całość wymieszać i chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszczę, passatę (lub przecier) i posiekaną kolendrę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5minut. Wsypać soczewicę i pół łyżeczki soli, zalać 500ml wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawić gotować, aż soczewica zmięknie (około godziny). Jeśli płyn odparuje, dolać trochę wody. Tuż przed podaniem dodać makaron i gotować 5minut. Na koniec daktyle pokroić na kawałki. Zupę rozlać do misek, posypać daktylami i skropić sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

cebulaPomidoryselerzupasoczewicaZ różnych stron świataMarokoprosty przepispassatahariramarokańska zupa z daktylamidakryle
 

Komentarze

Podobne przepisy

Harira

Dodane przez: acia1065

Harira

Nazwa tej marokańskiej zupy pochodzi...

zupa

Dodane przez: izaa_a

marokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya...

Zupę bardzo szybko się robi jest...

Dodane przez: Lussy1409

Marokańska zupa z cieciarzycy

ma bardzo ciekawy smak dzięki nasionom...

Hafira

Dodane przez: Gregorhspeed

Harira

Aromatyczna zupa kuchni arabskiej

image-24kr27m

Dodane przez: paolineczka

Harira wegetariańska

Harira to narodowa zupa marokańska,...

Harira z kurczaka i ciecierzycy

Dodane przez: kasiunia

Harira z kurczaka i ciecierzycy

To moje kolejne spotkanie z kuchnią...