Harira, marokańska zupa z daktylami

4.5 (161 ocen)

  • 1 min

Harira to narodowa marokańska zupa, którą można zjeść wszędzie i o każdej porze, w tanich barach, w luksusowych restauracjach, a nawet nocą na ulicznych straganach. Przy czym, za każdym razem będzie inaczej smakować. Może być podana z makaronem lub bez, z ryżem lub ziemniakami, z daktylami lub z limonką, bądź z jednym i drugim.
Jest bardzo aromatyczna, słodka od pomidorów, pachnąca kuminem, szczypiąca w język kolendrą oraz pełna ziaren soczewicy.

  • 1 min

Składniki:

  • 1 cebula
    1 łodyga selera naciowego
    3 puszki krojonych pomidorów
    1 szklanka przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
    200g brązowej soczewicy
    120g makaronu nitki
    Garść daktyli
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego imbiru
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    Szczypta chilli
    ¼ łyżeczki cynamonu
    Garść kolendry
    Sól
    cytryna
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Passata

Harira, marokańska zupa z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, łodygę selera naciowego, czosnek obrać i posiekać.
    Na maśle zeszklić cebulę. Wrzucić seler, czosnek i przyprawy, całość wymieszać i chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszczę, passatę (lub przecier) i posiekaną kolendrę. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5minut. Wsypać soczewicę i pół łyżeczki soli, zalać 500ml wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawić gotować, aż soczewica zmięknie (około godziny). Jeśli płyn odparuje, dolać trochę wody. Tuż przed podaniem dodać makaron i gotować 5minut. Na koniec daktyle pokroić na kawałki. Zupę rozlać do misek, posypać daktylami i skropić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pomidor Seler Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Afrykańska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować