"Margerytki" z nutellą i motylkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka absolutnie delikatne,kruche -godne polecenia!Najlepiej smakuja na drugi dzien,mozemy je takze przechowywac przez kilka dni .

  • 60 min

Składniki:

  • .300 gr maki pszennej
    .200 gr masla
    .125 gr cukru pudru
    .3 zoltka
    .2 lyzki smietany gestej
    .1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    oraz
    .nutella z orzechami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

"margerytki" z nutellą i motylkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make przesiewamy z proszzkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  • 2. Dodajemy zoltka i pokrojone w czasteczki zimne maslo.
  • 3. Wszystko drobimy najpierw nozem,potem szybko zagniatamy gladkie ciasto.
  • 4. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkladamy do lodowki na 1 godz.
  • 5. Schlodzone ciasto wyjmujemy z lodowki,dzielimy na pol i walkujemy .
  • 6. Za pomoca foremki "kwiatek " wyciskamy porcje ciasta,ukladamy je na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,z jednej porcji kwiatki cale,z drugiej z dziurka,ktora robimy np.malym kieliszkiem.
  • 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 min.-potem studzimy.
  • 8. Z pozostalego ciasta robimy male " motylki"
    -bierzemy niewielka ilosc ciasta i robimy kuleczke
    -splaszczamy ja palcem wskazujacym i toczymy ,uzyskamy waleczek ciasta z malymi kuleczkami na koncach ( lekko je splaszczamy )
    -sciskamy srodek waleczka i mamy gotowa polowe motylka
    -motylki umieszczamy na blaszce pomiedzy ciasteczkami i pieczemy razem.
  • 9. Zimne ciasteczka pelne smarujemy nutella ,przykrywamy ciasteczkiem z dziurka.
  • 10. Posdrodku w nutelli umieszczamy dwie polowki motylka.
  • 11. Ciasteczka najlepiej smakuja na drugi dzien.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować