Marchewkowy miodownik na serowym cieście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto bez dodatku jaj,przełożone dwoma rodzajami kremu z pewnością zaskoczy naszych gości podając go na stół świąteczny

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    -50 dag mąki
    -10 dag cukru
    -1 szkl. mleka
    -10 dag purre z marchwi
    -15 dag miodu
    -10 dag margaryny Palmy z murzynkiem
    - 2 łyżeczki sody
    -5 łyżeczek przyprawy do piernika

    Ciasto czekoladowo-serowe:
    * ciasto:
    -1 szkl.mąki
    -1/4 szkl. oleju
    -1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    -1/2 szkl.cukru
    -po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
    -3 łyżeczki kakao

    *ser:
    - 20 dag zmielonego sera białego
    -10 dag cukru
    -niecała połowa szkl. jogurtu naturalnego
    -2 dag budyniu śmietankowego
    -1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

    Krem marchewkowy:
    -1 szkl. mleka + 1/3 szkl mleka
    -1 duża marchew
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki cukru
    -łyżeczka cynamonu
    -15 dag margaryny Palmy z murzynkiem

    Masa budyniowa:
    -1 szkl. mleka + 1/3 szkl. mleka
    -1 budyń
    -3 łyżki cukru
    -15 dag margaryny Palmy z murzynkiem

    Ponadto:
    -polewa czekoladowa
    -starta biała i ciemna czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewkowy miodownik na serowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Do garnka wlewamy mleko, miód oraz cukier i podrzewamy, dodajemy purre z marchwi i dokładnie mieszamy,studzimy. Margarynę siekamy z mąką,sodą i przyprawą do piernika,wlewamy płynne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy i przekładamy na formę (śr.28 cm),pieczemy w temp.150 stopni, ok.15 min na złoty kolor. Pieczemy dwa placki.
    Ze ścinek ciasta wycinamy gwiazdki do dekoracji,pieczemy
  • 2. Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Przekładamy na formę (śr.28 cm).
    Ser: Ser miksujemy z cukrem,dodajemy jogurt oraz budyń i proszek do pieczenia,wymiksować na gładką masę,wylać na ciasto czekoladowe i piec 25 min, w 170 stopni
  • 3. Krem marchewkowy: Szklankę mleka wlewamy do garnka dodajemy pokrojona marchew i cukier,gotujemy do miękkości, ugotowaną marchew miksujemy blenderem. Ponownie stawiamy na palnik i zagotowujemy , w 1/3 szkl. mleka rozrabiamy mąkę i wlewamy do garnka,gotujemy budyń,ostudzić. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na gładki krem.
  • 4. Masa budyniowa. Szklankę mleka gotujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń i gotujemy. Ostudzić. Margarynę utrze c i dodawać po łyżce budyniu,dokładnie połączyć.
  • 5. Odkładamy 4 łyżki masy budyniowej.
    Przełożenie ciasta: Ciasto czekoladowo serowe + krem marchewkowy+ ciasto miodowe+ masa budyniowa+ ciasto miodowe.
    Ciasto dekorujemy polewą, układamy gwiazdki,posypujemy czekoladą.
    Boki ciasta smarujemy kremem i posypujemy startą czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować