mój siostrzeniec stwierdził, że lubi to ciasto, bo krem smakuje jak Monte :) dotychczas przepis ten wykorzystywałam do pieczenia zwykłej babki, teraz zmieniłam kształt blachy, dodałam krem i inne dodatki i wyszło takie coś :)
2 godz.
Składniki:
CIASTO
4 jajka
pół szklanki cukru
pół kostki margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z mandarynki
sok wyciśnięty z połowy mandarynki
2 łyżki mleka
szczypta soli
KREM
3 budynie czekoladowe
pół litra mleka
4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
pół kostki masła
olejek migdałowy
NASĄCZ
amaretto z mocną herbatą
WIERZCH
4 mandarynki
polewa czekoladowa (np. pół szklanki ciemnego kakao, 3-4 łyżki mleka, 5 łyżek cukru pudru)
Mandarynkowiec z kremem a la monte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę mleka odlać do garnuszka i wymieszać z budyniami i cukrami. Resztę mleka zagotować, wymieszać z masą budyniową, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje i odstawić do wystygnięcia.
2.W między czasie, kiedy budyń stygnie można przygotować ciasto.
Żółtka zmiksować z margaryną i połową cukru. Dodać sól i cukier wanilinowy. Zetrzeć mandarynkę, wlać sok i mleko. Przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia i dodawać stopniowo do masy. Osobno ubić białka, dodać do nich resztę cukru i delikatnie wmieszać do masy.
3.Formę kwadratową wyłożyć papierem, wylać gotową masę i piec ciasto przez około 40 minut w 180 stopniach.
4.Masło zmiksować, dodawać do niego po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać trochę olejku migdałowego.
5.Ciasto nasączyć naparem herbacianym wzmocnionym amaretto. Wyłożyć na niego krem budyniowy. Na wierzchu poukładać ząbki mandarynki i wszystko polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki, aby smaki się przygryzły.
Komentarze