Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy ( 24x36), piec ok. 20 min w temp. 180 stopni. Wystudzić.
2.Na cieście kruchym ułożyć maliny, galaretki rozpuścić w wodzie, Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Odstawić do całkowitego stężenia
3.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wylać do formy, piec w 140ºC przez około 1.5 godziny.
4.Żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić dodać cukier puder i żelatynę, wylać na galaretkę z malinami
5.Na śmietanę ułożyć bezę, odstawić na kilka godzin do lodówki.
Komentarze