Długo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;)
Składniki:
Ciasto ucierane:
15 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki
Makowiec z masą orzechową i serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek.
Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.
Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą.
Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową.
Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach.
Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić.
Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier.
Komentarze