Makowiec z masą orzechową i serową

4.5 (197 ocen)

Długo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;)

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    15 dag margaryny
    15 dag cukru pudru
    4 jajka
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag mąki

    Mak:
    400g mielonego suchego maku
    1 łyżka powideł lub dżemu
    2 łyżki miodu
    1/2 rozpuszczonego masła (ostudzonego)
    kilka kropel olejku migdałowego
    4 jajka
    cukier do smaku
    1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich
    1/3 szkl drobno siekanych migdałów
    1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców

    Ser:
    600g sera 3x zmielonego
    1/2 kostka masła
    15 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka (pianę z 4 białek ubić)
    1 budyń śmietankowy

    Orzechy:
    25 dag zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szkl wody
    1/2 szkl cukru

    Lukier:
    2 szkl cukru pudru
    łyżka soku z cytryny

    Dekoracja:
    Kandyzowane owoce i skórki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Makowiec Desery

Makowiec z masą orzechową i serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę z białek.

    Mak: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

    Ser: wszystkie składniki dokładnie zmiksować i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać.

    Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą.

    Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową.
    Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach.
    Ostudzić, polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami. Schłodzić.

    Lukier: Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać tyle wody aby otrzymać gęsty lukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować