Japoński makoiwec z jabłkami

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

To właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i ciężki.Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 26×30 )

    * mak ( suchy, nie mielony ) – 350 g

    * cukier – 300 g

    * masło – 240 g

    * jajka – 9 szt

    * jabłka – 600 g

    * budyń śmietankowy – 1 op

    * bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g

    * olejek do ciast arakowy – 3 łyżki

    * kasza manna – 8 łyżek

    * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

    DODATKOWO:

    * mleczna czekolada + kokos

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Makowiec Desery

Japoński makoiwec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.

    Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.

    Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę , budyń, starte jabłka i ubitą na sztywną pianę białka.

    Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.

    Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut.

    Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować