Makowiec japoński (z jabłkami)

  • wyświetlono: 1371 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie. Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej.

IMG_20200520_121554b
  • 80min

Składniki

Ciasto:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
10 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru
6 jabłek (dużych)
1 opakowanie cukru waniliowego
Lukier:
150g cukru puder
30g ciemnego kakao
3 łyżki mleka
1 płaska łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński (z jabłkami)

  • image-0nryecv1. Masę makową przełożyć do dużej miski.
    Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia.
    Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników.
    Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-28iicu42. Piec około 60 minut w 190 stopniach.
  • image-21vw2t43. Przygotować lukier.
    Mleko z masłem zagotować, przelać do miseczki i dokładnie utrzeć z kakao i cukrem.
    Ostudzone ciasto posmarować lukrem i pozostawić do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatajabłkamakbakaliemakowiecmasa makowaszarlotkamakowiec japońskiszarlotka z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

makowiec japoński

Dodane przez: agus11013

MAKOWIEC JAPOŃSKI

"Nie obfitość wiedzy, ale wewnętrzne...

image-28aimfo

Dodane przez: beniawojt

Kruchy makowiec z jabłkami

To jeden z moich ulubionych makowców,wilgotna...

Makowiec japoński

Dodane przez: W kuchni Danusi

MAKOWIEC JAPOŃSKI

To bardzo dawny przepis, który...

Makowiec japoński

Dodane przez: anta19

Makowiec japoński

Jabłko w makowcu dodaje wilgoci...

makowiec z jabłkami

Dodane przez: klementynka

makowiec z jabłkami

To mój ulubiony makowiec, pieczony...

Szybki makowiec japoński

Dodane przez: Violetka76

Szybki makowiec japoński

Pierwszy raz przygotowałam makowca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE