Przepis pochodzi z "Wilekiej księgi ciast siostry Anastazji".
Składniki:
Ciasto:
30 dag masła
30 dag mąki
3 żółtka
3 łyżki wody
proszek do pieczenia (na końcu noża)
3 łyżki cukru pudru (dodałam od siebie)
Mak:
30 dag maku
6 żółtek
15 dag orzechów krojonych
11 dag rodzynek
30 dag cukru pudru
9 białek
olejem migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 g skórki pomarańczowej (dodałam od siebie)
Makowiec na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
2.Mak:
Mak sparzyć i zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać mak, pozostałe składniki, ciągle mieszając. Ubić pianę z białek i wymieszać z makiem.
3.Przełożenie:
Ciasto - mak - ciasto (ja w jednym cieście wycięłam foremką gwiazdki, by było bardziej świątecznie :-)).
Komentarze