Makaronowe gniazda z jajkiem

4.5 (161 ocen)

  • 20 min

Na śniadanie, obiad i kolację. Smaczne z sałatką.

  • 20 min

Składniki:

  • makaron typu gniazda
    nieduże jajka (1 na 1 gniazdo)
    tarty parmezan
    sól, pieprz,
    masło

Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Makaronowe gniazda z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W duzym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie włożyć gniazda. Pogotować je 3-4 minuty po czym łyżką cedzakową delikatnie wyjąć. Poczekać aż nadmiar wody z nich wykapie i przełożyć na patelnię z roztopionym masłem.
  • 2. Jajka wybić do filiżanki. Do środka każdego gniazda włożyć po żółtku i tyle białka by nie wylało się poza gniazda. (resztę białka można zamrozić) Posolić, popieprzyć, przykryć pokrywką i dusić chwilkę. Co jakiś czas polewać żółtko masłem w którym wszystko się dusi.
  • 3. Usadzone jajka w makaronowych gniazdach wyjąć na talerze i posypać tartym parmezanem. Ozdobić bazylią i kolendrą. Podawać z surówkami lub sałatkami.

Porady

Zamiast parmezanu jajko można posypać szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować