Makaron z krewetkami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu tak aby był al dente.
2.Przygotowujemy sos: (Ja zrobiłem to blenderem)
- łączymy pomidory, dużo natki i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku a następnie miksujemy do otrzymania jednolitego sosu.
3.Smażymy krewetki:
- Na rozgrzanej patelni wlewamy trochę oleju i dodajemy masło.
- wrzucamy rozgnieciony czosnek i chwile smażymy ale tak aby się nie zarumienił
- smażymy rozmrożone i przyprawione wcześniej solą i pieprzem krewetki do momentu aż zrobią się różowe ze wszystkich stron ( 3-5 min)
- na koniec dodajemy posiekana drobno natkę i dokładnie mieszamy
4.Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem a na niego układamy "krewetki na szóstkę" z cala zawartością patelni czyli masło i czosnek, dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy całość sokiem z cytryny
Porady
Jeżeli ktoś lubi bardziej pikantna wersje wystarczy do sosu dodać papryczkę chili lub sos tabasco.
Komentarze