500 g makaronu spaghetti
5 l wody do ugotowania makaronu
sól i olej do ugotowania makaronu
500 g kiełbasy regionalnej
1 duża cebula
2 łyżki oleju
500 ml przecieru pomidorowego płynnego
1 łyżka przyprawy zioła włoskie
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki kucharka w płynie
Makaron w sosie z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do garnka wlać wodę, zagotować.
Posolić i dodać trochę oleju. wrzucić makaron i od czasu do czasu mieszając ugotować all dente.
Przelać po ugotowaniu zimną wodą i odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić ją na patelnię i podsmażyć.
Gdy będzie ładnie zrumieniona wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i dalej chwilę smażyć.
Wlać do kiełbasy i cebuli przecier pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i dusić wszystko około 3 minut.
Gotowy sos można wymieszać z ugotowanym makaronem lub podać makaron polany sosem.
Komentarze