Makaron w sosie serowo – szpinakowym

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Makaronu podanego w ten sposób nigdy nie odmówię, bo dobrze przyrządzony szpinak jest bardzo dobry. Ponadto danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, pożywne i pyszne, idealne na kolację we dwoje ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 2 osób)

    Składniki podstawowe:
    200-250 g makaronu rurki
    100g serka topionego z szynką
    1 jajko ugotowane na twardo

    Składnik dodatkowy
    200-250 g mrożonego szpinaku

    Składniki robocze
    1-2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    Oliwa w oliwek
    Kilka listów natki pietruszki (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie serowo – szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
  • szpinak 2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i dokładamy zamrożone kawałki szpinaku. Mieszamy do momentu, aż uzyska on jednolitą konsystencję, a woda odparuje. Rozgniatamy czosnek i dodajemy do szpinaku. Doprawiamy (sporo) go solą i pieprzem.
  • szpinak 3. Następnie dodajemy topiony serek. Chwile smażymy, cały czas mieszając, aby wytworzyła się jednolita masa.
  • Makaron w sosie serowo – szpinakowym 4. Odcedzony makaron dodajemy do szpinaku i mieszamy.
  • 5. Po wyłożeniu makaronu na talerz, posypujemy go jajkiem (ugotowanym na twardo) startym na drobnych oczach tarki. Dekorujemy natką.

Porady

Szpinaku nie smażymy zbyt długo, by nie stracił ładnego zielonego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Serek Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować