Mafis tatlisi to deser kuchni tureckiej. Super alternatywa dla popularnych faworków.Wyróżniają się tym, że do ciasta nie daje się cukru, tylko potem upieczone macza się w syropie. Smakujmy.pl
Składniki:
55 dag mąki
torebka cukru waniliowego
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 jajka
5 łyżek oleju
1 torebka (1,6 g) proszku do pieczenia
10 dag mąki ziemniaczanej na krochmal
5 dag dowolnych orzechów
szczypta soli
Syrop:
szklanka cukru
2 szklanki wody
łyżeczka soku z cytryny olej do smażenia
1.Przygotować syrop: zagotować wodę, cukier i sok z cytryny, gotować 3-4 minuty. Wlać do miseczki, odstawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto:
w większej misce wymieszać mąkę, jogurt, jajko, olej, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę.
Rozłożyć ciasto na ściereczce zwilżonej krochmalem i cieniutko je rozwałkować. Następnie pokroić płat ciasta na wstążki długości 10 cm. Każdą przygotowaną wstążkę związać w supeł. W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzać olej. Wkładać powiązane w supełki wstążki i smażyć je na złoty kolor. Następnie przełożyć każdą do miseczki z syropem i obrócić kilka razy, aby nasiąkła. Na koniec rozłożyć ciastka i posypać drobno pokrojonymi lub startymi orzechami.
Komentarze