Mafis tatlisi

0 (0 ocen)

Mafis tatlisi to deser kuchni tureckiej. Super alternatywa dla popularnych faworków.Wyróżniają się tym, że do ciasta nie daje się cukru, tylko potem upieczone macza się w syropie. Smakujmy.pl

Składniki:

  • 55 dag mąki
    torebka cukru waniliowego
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    2 jajka
    5 łyżek oleju
    1 torebka (1,6 g) proszku do pieczenia
    10 dag mąki ziemniaczanej na krochmal
    5 dag dowolnych orzechów
    szczypta soli
    Syrop:
    szklanka cukru
    2 szklanki wody
    łyżeczka soku z cytryny olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przekąski

Mafis tatlisi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mafis Tatlisi 1. Przygotować syrop: zagotować wodę, cukier i sok z cytryny, gotować 3-4 minuty. Wlać do miseczki, odstawić do ostygnięcia.
    Przygotować ciasto:
    w większej misce wymieszać mąkę, jogurt, jajko, olej, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatać, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę.
    Rozłożyć ciasto na ściereczce zwilżonej krochmalem i cieniutko je rozwałkować. Następnie pokroić płat ciasta na wstążki długości 10 cm. Każdą przygotowaną wstążkę związać w supeł. W głębokim rondlu lub we frytownicy rozgrzać olej. Wkładać powiązane w supełki wstążki i smażyć je na złoty kolor. Następnie przełożyć każdą do miseczki z syropem i obrócić kilka razy, aby nasiąkła. Na koniec rozłożyć ciastka i posypać drobno pokrojonymi lub startymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować