Łopatka ze słoika - domowa konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę oczyścić i pokroić w grubą kostkę, przełożyć do miski dodać sól do peklowania, żelatynę oraz wodę. Całość wyrabiać około 10 min. Przełożyć do cermicznego lub szkalnego naczynia i pod przykryciem wstawić do lodówki. Marynować 3-4 dni. Po 24h i 48h ponownie wyrobić i ostawić do lodówki.
2.Przygotowane mięso wyjąć z lodówki i przed przełożeniem do słoików ponownie wyrobić. Słoiki o pojemności 0,5l umyć i wyparzyć . Nakładać mięso do ¾ wysokości słoika, ścisle je ugniatając tak aby nie było wolnych przestrzeni. Do każdego słoika dodać po 2-3 kulki czarnego pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, kulkę jałowca i liść laurowy ( przyprawy wcisnąć w mięso ). Na wierzchu wyłożyć po 1 lyżce smalcu. Słoiki szczelnie zakręcić.
3.Dno garnka wyłożyć sciereczką, wstawić do garnka słoiki i zalać zimna woda do ¾ wysokości słoików. Gotować na wolnym ogniu 2h, zostawić słoiki w garnku do ostygnięcia i wystudzone wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa powinna byc gotowana 3 dni z rzędu. Po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Można ja przechowywać ponad 6 miesiecy w lodówce.
Komentarze