Lody jogurtowo wiśniowe

3 (1 ocen)

  • Dla 8 osób

Sezon na wiśnie trwa! Trzeba korzystać z dobrodziejstw lata póki czas! Wiśnie jako dodatek do lodów, ciast, sprawdzają się doskonale, ich kwaskowaty posmak równoważy słodycz wszelkich deserów.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego
    200ml mleka(3,2%)
    200ml śmietany(22%)
    5 łyżek cukru
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Deser na zimno

Lody jogurtowo wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania wiśni:
    Wiśnie przesypujemy do rondla zasypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy do nich sok z cytryny i " smażymy" kilka minut.
    Następnie przekładamy do blendera i miksujemy kilka sekund,dosłownie kilka obrotów, nie chcemy uzyskać papki tylko kawałki wiśni z sokiem.
    Wiśnie przekładamy na sitko, odsączamy z soku, który pozostawiamy, przyda się później;)
  • 2. Przygotowujemy masę jogurtową:
    Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem, śmietanę ubijamy z łyżką cukru, przelewamy do masy jogurtowej.
  • 3. Jeśli macie maszynkę:
    Powoli przelewacie masę do maszynki i postępujecie w/g instrukcji. Wiśnie dodajemy na sam koniec, a pozostawionym sokiem polewamy każdą porcję lodów.
  • 4. Gdy nie posiadacie maszynki:
    Do masy dodajemy wiśnie mieszamy, odstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Wyciągamy, ponownie mieszamy i wstawiamy znowu na godzinę. Potem tak postępujemy jeszcze 3 razy. Każdą porcję lodów polewamy pozostałym sokiem z wiśni, możemy również przy ostatnim wyciągnięciu i przemieszaniu na wierzch lodów wylać sok, rozsmarować i w ten sposób zamrozić lody - sprawdziłam doskonałe;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Mleko Owoce Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować