Sezon na wiśnie trwa! Trzeba korzystać z dobrodziejstw lata póki czas! Wiśnie jako dodatek do lodów, ciast, sprawdzają się doskonale, ich kwaskowaty posmak równoważy słodycz wszelkich deserów.
Lody jogurtowo wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania wiśni:
Wiśnie przesypujemy do rondla zasypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy do nich sok z cytryny i " smażymy" kilka minut.
Następnie przekładamy do blendera i miksujemy kilka sekund,dosłownie kilka obrotów, nie chcemy uzyskać papki tylko kawałki wiśni z sokiem.
Wiśnie przekładamy na sitko, odsączamy z soku, który pozostawiamy, przyda się później;)
2.Przygotowujemy masę jogurtową:
Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem, śmietanę ubijamy z łyżką cukru, przelewamy do masy jogurtowej.
3.Jeśli macie maszynkę:
Powoli przelewacie masę do maszynki i postępujecie w/g instrukcji. Wiśnie dodajemy na sam koniec, a pozostawionym sokiem polewamy każdą porcję lodów.
4.Gdy nie posiadacie maszynki:
Do masy dodajemy wiśnie mieszamy, odstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Wyciągamy, ponownie mieszamy i wstawiamy znowu na godzinę. Potem tak postępujemy jeszcze 3 razy. Każdą porcję lodów polewamy pozostałym sokiem z wiśni, możemy również przy ostatnim wyciągnięciu i przemieszaniu na wierzch lodów wylać sok, rozsmarować i w ten sposób zamrozić lody - sprawdziłam doskonałe;)
Komentarze