Lody na jogurcie greckim (kakaowo-truskawkowe)

4.5 (143 ocen)

Mój eksperyment. Jak się okazało bardzo smakowity! Dodatek truskawek sprawia, że lody mają przyjemny, lekko truskawkowy posmak i delikatnie różowawy kolor.Przygotowując te lody, należy pamiętać o ich częstym mieszaniu w czasie zamrażania - tylko wtedy będą kremowe i aksamitne.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    - 500 g jogurtu greckiego,
    - 3-4 łyżki niesłodzonego mleka skondensowanego,
    - 1 kopiasta łyżka gorzkiego kakao,
    - 8 większych truskawek (+ do przybrania).
    - ok. 2-3 łyżki cukru pudru,
    - łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Deser na zimno

Lody na jogurcie greckim (kakaowo-truskawkowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, miksujemy blenderem.
    Mleko skondensowane delikatnie podbijamy, mieszamy z kakao, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy jogurt grecki.
    Na koniec do masy dokładamy przygotowany mus truskawkowy.
  • 2. Masę przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.
    Mrozimy przez 3-4 godziny, pamiętając, by co 30 minut intensywnie wymieszać masę widelcem lub mikserem (wtedy lody będą jeszcze bardziej puszyste).
    Lody porcjujemy i podajemy z kawałkami truskawek.

Porady

Te lody możesz także przygotować z innymi, sezonowymi owocami, np. malinami lub jagodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Kakao Mleko Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować