Lodowiec z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną keksówki o dł. 30cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.
2.Banany pokroić w kosteczkę, zamrozić na 2 godz. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, tak by sporo wystawała za brzegi. Ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 300g lodów waniliowych, przykryć drugim blatem ciasta. Resztę lodów zmieszać z bananami oraz drobno posiekaną czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem ciasta. Przykryć wierzch ciasta zwisającą folią i wstawić na 2 godz. do zamrażalnika.
3.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wyjąć z foremki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianą z białek dokładnie obsmarować całe ciasto dookoła, tak, by nie było widać lodów!Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 8 min w temp. 250st.
Komentarze