Lodowiec z piekarnika

0 (0 ocen)

Ciasto należy od razu podawać i zjeść w dość krótkim czasie po upieczeniu, by lody się nie rozpuściły.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/3 szkl. cukru,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    niepełna szkl. mąki.

    Nadzienie:
    400 g waniliowych lodów,
    2 banany,
    50 g mlecznej czekolady.

    Beza:
    5 białek,
    1/3 szkl. cukru,
    łyżka płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lodowiec z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lodowiec1 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną keksówki o dł. 30cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 blaty.
  • lodowiec2 2. Banany pokroić w kosteczkę, zamrozić na 2 godz. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, tak by sporo wystawała za brzegi. Ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 300g lodów waniliowych, przykryć drugim blatem ciasta. Resztę lodów zmieszać z bananami oraz drobno posiekaną czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem ciasta. Przykryć wierzch ciasta zwisającą folią i wstawić na 2 godz. do zamrażalnika.
  • Lodowiec3 3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wyjąć z foremki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianą z białek dokładnie obsmarować całe ciasto dookoła, tak, by nie było widać lodów!Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 8 min w temp. 250st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować