Lin w śmietanie

4.49 (197 ocen)

  • Średni

Podaję go z ziemniaczanym puree

  • Średni

Składniki:

  • - lin filet: 150 gramów
    - maślanka: 250 gramów
    - mąka pszenna: 40 gramów
    - masło klarowane: 1 łyżka
    - cebula: 60 gramów
    - śmietana: 100 mililitrów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - koperek: 1 łyżeczka
    - ziemniaki: 200 gramów
    - masło: 60 gramów
    - mleko 3.2%: 50 mililitrów
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Lin w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej zalej filet z lina maślanką i zostaw na noc.
  • 2. Następnego dnia obtocz go w mące i usmaż na klarowanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce.
  • 3. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj koperek i śmietanę. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę.
  • 4. Do sosu dodaj rybę i duś około 5 minut na wolnym ogniu.
  • 5. Ugotowane ziemniaki ubij z masłem, mlekiem i ząbkiem czosnku na puree, dopraw solą i pieprzem, a następnie przetrzyj przez sito.
  • 6. Do głębokiego talerza wlej sos, ułóż na nim puree ziemniaczane, a na wierzch - filet z lina. Udekoruj świeżym koperkiem oraz ugotowanymi marchewką i pietruszka pokrojonymi w słupki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować