Lekkie, zdrowe ciasto bez pieczenia, z dużą ilością świeżych truskawek. Doskonałe na upalne dni. Polecam!
Składniki:
około 100 g ciastek owsianych, np. Sante
400 g gęstego jogurtu naturalnego
200 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki ksylitolu
2 łyżki żelatyny
50 ml gorącego mleka
250 g świeżych truskawek
1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
400 ml gorącej wody
Lekki jogurtowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Porady
Ksylitol można zastąpić miodem, cukrem pudrem itp.
Komentarze