Lekki jogurtowiec z truskawkami

4.5 (167 ocen)

Lekkie, zdrowe ciasto bez pieczenia, z dużą ilością świeżych truskawek. Doskonałe na upalne dni. Polecam!

Składniki:

  • około 100 g ciastek owsianych, np. Sante
    400 g gęstego jogurtu naturalnego
    200 g śmietany kremówki 36%
    3 łyżki ksylitolu
    2 łyżki żelatyny
    50 ml gorącego mleka
    250 g świeżych truskawek
    1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
    400 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Galaretki

Lekki jogurtowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!

Porady

Ksylitol można zastąpić miodem, cukrem pudrem itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt Truskawki Żelatyna Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować