Jogurtowiec z truskawkami na herbatnikach

4.48 (207 ocen)

Lekki serniczek na zimno na jogurcie greckim. Smaczny i smakuje jak soczysty czerwiec :)Galaretkę i owoce można dopasować do sezonu, zrobić malinową, borówkową, brzoskwiniową….

Składniki:

  • 13 herbatników
    800 g jogurtu greckiego
    4 łyżki cukru
    2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
    4 łyżeczki żelatyny
    Kilka truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.48 (207 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Herbaty

Jogurtowiec z truskawkami na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę 18x28cm wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć herbatniki.

    Jogurt grecki zmiksować z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Dodać do masy jogurtowej i miksować chwilę aby masa się lekko napuszyła. Wlać ostrożnie na herbatniki, wstawić do lodówki aby lekko stężała.

    Galaretkę rozpuścić w 600 ml wrzątku. Ostudzić. Schłodzić by zaczęła lekko tężeć.
    Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ułożyć na warstwie jogurtowej. Polać tężejącą galaretką i wstawić całość do lodówki na 2-3 godziny.

    Deser kroić w kwadraty i podawać schłodzony
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować