Deser lekki jak chmurka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszny deser jajeczny z muślinową pianką i owocami.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muślinowa pianka:
    250 ml śmietanki 36%
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    2 g żelatyny

    Frużelina truskawkowa
    100 g truskawek
    3 łyżki wody
    1 łyżka wody różanej (dodaje pięknego aromatu, ale można zamienić na 1 łyżkę zwykłej wody)
    1 łyżka substancji żelującej

    Dodatkowo
    150 ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser lekki jak chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • 2. Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Śmietankę zagotować z pastą waniliową. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
  • 3. Śmietankę wlać do żółtek w dwóch turach, wymieszać dokładnie za każdym razem. Kiedy już cała śmietanka będzie dodana przełożyć miskę na garnek z gotującą się wodą i ubijać około 15 minut. Zdjąć masę z kąpieli wodnej i ubijać do wystudzenia się masy.
  • 4. Do garnka włożyć truskawki i zagotować z wodą i wodą różaną. Dodać substancję żelującą i gotować kilka minut.
  • 5. Frużelinę wylać na dno pucharków. Masę jajeczną wylać na frużelinę. Deser schłodzić około 6 godz.
  • 6. Następnego dnia ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Wycisnąć krem rękawem cukierniczym z ozdobną tylką na wierzch deserów. Posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować