Przepyszny deser jajeczny z muślinową pianką i owocami.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Muślinowa pianka:
250 ml śmietanki 36%
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
2 g żelatyny
Frużelina truskawkowa
100 g truskawek
3 łyżki wody
1 łyżka wody różanej (dodaje pięknego aromatu, ale można zamienić na 1 łyżkę zwykłej wody)
1 łyżka substancji żelującej
Dodatkowo
150 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Deser lekki jak chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2.Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Śmietankę zagotować z pastą waniliową. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
3.Śmietankę wlać do żółtek w dwóch turach, wymieszać dokładnie za każdym razem. Kiedy już cała śmietanka będzie dodana przełożyć miskę na garnek z gotującą się wodą i ubijać około 15 minut. Zdjąć masę z kąpieli wodnej i ubijać do wystudzenia się masy.
4.Do garnka włożyć truskawki i zagotować z wodą i wodą różaną. Dodać substancję żelującą i gotować kilka minut.
5.Frużelinę wylać na dno pucharków. Masę jajeczną wylać na frużelinę. Deser schłodzić około 6 godz.
6.Następnego dnia ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Wycisnąć krem rękawem cukierniczym z ozdobną tylką na wierzch deserów. Posypać kakao.
Komentarze