wyśmienity obiad czy kolacja , lekki i smaczny , BEZ SOLI
35 min
Składniki:
1/2 kg piersi ( kurczaka, indyka)
1 lub 2 jabłka
2 szklanki soku jabłkowego
pieprz cytrynowy
majeranek
od 1 do 1,1/2 łyżki miodu gryczanego ( lub innego)
sok z cytryny
Lekki a'la gulasz z jabłkami (dietetyczny i bez soli ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy w dowolne kawałki.
Wkładamy do miski posypujemy pieprzem i majerankiem.
Wszystko zalewamy szklanką soku jabłkowego i wstawiamy do lodówki.
2.Po minimum godzinie osączone mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy.Obsmażamy z obu stron.
W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w drobniutką kosteczkę.
Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do marynaty w której było mięso i podlewamy tym piersi.
W miarę duszenia dolewamy sok jabłkowy..Pod koniec dodajemy miód.
Po około 20 minutach danie jest gotowe.
Komentarze