Dostałam trochę nowych przypraw , w tym suszoną lawendę więc od razu ją wykorzystałam. Lawenda doskonale prezentuje się z mięsem mielonym oraz sosami. Polecam.
Lawendowe pulpety w sosie pomidorowym nadziane mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawy, lawendę i zioła. Wymieszać i dobrze wyrobić.
2.Każdą kulkę mozzarelli oblepić mięsem tak by powstały pulpety wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki mięsne wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut (8-10) na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową.
3.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oliwy. Pomidory przelać do garnuszka, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zeszkloną cebulę i przyprawy. Chwilę gotować, dodać przecier pomidorowy i podlać odrobiną wody. Zagotować. Wystudzić, zmiksować blenderem. Do gotowego sosu dodać pulpeciki wcześniej ugotowane i razem z sosem zagotować. Podawać z makaronem.
Komentarze