Włoska lasagne

5 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Coś na specjalną okazję

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 płatów makaronu do lazanii
    0,4 kg sera żółtego
    0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
    2-3 cebule
    4 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    0,5 kg pieczarek
    1 słoik krojonych pomidorów
    słoiczek przecieru pomidorowego
    1 łyżka pasty paprykowej
    1 papryczka kajeńska
    sól, pieprz,
    zioła prowansalskie,
    chili, słodka papryka
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Włoska lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić i zeszklić, warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku i dodać do cebuli, podsmażyć i wlać pomidory.
  • 2. Dodać mięso i dusić około 15 minut. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki i gotować jeszcze 10 minut. Dodać przecier, około 1 szklanki wody, pastę paprykową, pokruszona papryczkę i przyprawy. Zagotować.
    Ser zetrzeć na tarce.
  • Lazania gotowa za zapieczenia 3. Dno naczynia do zapiekania posmarować oliwą i cienką warstwą sosu. Na to makaron, sos i ser żółty, potem znowu makaron, sos, makaron, reszta sosu, pieczarki i ser żółty. Posypać po wierzchu papryką i ziołami.
  • Gotowe danie 4. Zapiekać około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180-200 stopni.

    Podawać z czerwonym winem i ... czerwoną różą :)

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować