Tradycyjna włoska lasagne

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Aromatyczne włoskie danie, które pracochłonność wykonania wynagradza doskonałym smakiem. Potrawa może początkowo wydawać się zbyt skomplikowana w przygotowaniu. Warto się jednak przekonać i ją przyrządzić, gdyż okazuje się zaskakująco prosta i łatwa w wykonaniu. Jest to ulubiona potrawa całej mojej rodziny.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Sos bolognese:
    1 spora cebula
    1 seler naciowy
    3 średnie marchewki
    200g boczku wędzonego surowego
    300g mięsa mielonego wołowego
    300g mięsa mielonego wieprzowego
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki rosołowej - 1 kostka na 250ml wody)
    1 karton passaty pomidorowej
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz do smaku

    Sos beszamelowy:
    5 łyżek masła
    4 kopiate łyżki mąki
    750ml mleka
    przyprawy: sól, pieprz , gałka muszkatołowa

    Dodatkowo do przełożenia:
    1 opakowanie makaronu lasagne (10-15 płatów)
    300g startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy Ser

Tradycyjna włoska lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wędzony ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę i łodygi selera naciowego drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać marchewkę i selera, chwilę razem podsmażyć.
  • 2. Na osobnej patelni bez dodatku tłuszczu zrumienić boczek. Następnie dodać do niego mięsa mielone i chwilę obsmażyć. Całość przełożyć do warzyw.
  • 3. Do garnka wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, następnie dodać bulion zmieszany z koncentratem pomidorowym i zagotować. Kolejnym krokiem jest dodanie passaty i doprawienie sosu solą i pieprzem. Garnek przykryć, a sos gotować na małym ogniu ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
  • 4. Pod koniec gotowania sosu bolognese należy przygotować sos beszamelowy. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie powoli wlewać mleko. Sos należy cały czas mieszać, by nie wytworzyły się grudki. Całość gotować na wolnym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Następnie sos doprawić podanymi przyprawami.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować żaroodporne naczynie i wysmarować je masłem. Na dno formy wlać ok.100ml sosu beszamelowego i ułożyć warstwę makaronu. Następną warstwę stanowi sos bolognese, a potem kolejno: beszamel i starty ser. Warstwy układać w podanej kolejności 3-4 razy (aż do skończenia sosu bolognese). Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron dokładnie polany sosem beszamelowym (inaczej będzie twardy) i posypany serem żółtym.
  • 6. Lasagne należy piec przez 45 minut. W połowie pieczenia danie należy przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Przed podaniem odczekać ok.5-10 minut, dzięki temu lasagne będzie łatwiej się kroić i wyjmować z formy.

Porady

Smak lasagne świetnie podkreśli lampka czerwonego wytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować