CIASTO ŁABĘDZI PUCH

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was ciasto. Jedno z moich ulubionych, bo z kokosem. Łabędzi puch.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto - biszkopt:

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 bułki kajzerki namoczyć w 2 szklankach mleka. Rozdrobnić widelcem na papkę. Dodać 10 dag kokosu.
    W 1 szklance mleka rozmieszać ½ szklanki cukru z 1 łyżką mąki pszennej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
    Dodać do papki z bułek i razem ugotować na budyń.
    Kostkę margaryny utrzeć, dodać budyń.

    Smażony kokos:
    1 łyżeczka masła
    ¼ szklanki cukru
    10 dag grubego kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - biszkopt:Piec ok. 30 min w temperaturze 180o.
    Masa:
    2 bułki kajzerki namoczyć w 2 szklankach mleka. Rozdrobnić widelcem na papkę. Dodać 10 dag kokosu.
    W 1 szklance mleka rozmieszać ½ szklanki cukru z 1 łyżką mąki pszennej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
    Dodać do papki z bułek i razem ugotować na budyń.
    Kostkę margaryny utrzeć, dodać budyń.

    Ciasto przekroić na 2 części. Dolną część posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Nałożyć większą część masy. Przykryć drugim ciastem, nałożyć resztę masy i posypać smażonym kokosem.

    Smażony kokos:
    1 łyżeczka masła
    ¼ szklanki cukru
    10 dag grubego kokosu
    Smażyć na mocnym ogniu na złoty kolor. Wystudzony kokos kłaść na masę.
    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować