BABKA WIELKANOCNA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś szybciutko przedstawię Wam jak zrobić pyszną babkę. Sama myślałam, że nigdy mi się nie uda, a ten przepis mojej babci jest tak genialny, że wszystko zawsze się udaje :)

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne będzie:

    5 szt. jaj - tyle ile zmieści się do kubka :) - nowa miarka :)
    2 i 1/2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    margaryna Palma (Bielmar)

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis jest banalny do naczynie dajemy margarynę i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy.
    Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym jajku.
    Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy kolejno po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
    Wszystko ucieramy dokładnie i przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą (później bardzo łatwo wyjąć babkę).


    Dajemy do piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok. 170 stopni - najlepiej sprawdzić w instrukcji jak w waszym piekarniku piecze się babkę i na którym poziomie (wiem że są różnice w zależności od firmy). Aby upewnić się czy babka jest gotowa to uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i patyczkiem nakłuwamy babkę gdy po wyjęciu będzie on suchy znaczy, że babka jest gotowa.
    Jeśli boicie się, żeby nie spaliła się z góry to zostawcie papierek z margaryny i później nałóżcie go na upieczoną z góry babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy