ciastem kojarzonym ze Świętami Wielkiej Nocy jest Mazurek.Szczerze nigdy go nie robiłam, ale trochę teraz skuszona i za namową mojej mamy. Spróbowałyśmy!!!
60 min
Składniki:
Potrzebne będzie do ciasta:
3 żółtka jaj ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
0,15 dag masła
0,20 dag mąki
2-3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Potrzebne będzie do masy:
puszeczka masy kajmakowej - ja kupiłam ją w Biedronce
ok. 20 dag bakalii
troszkę rodzynek
ok 15 dag orzechów włoskich
Potrzebne do polewy czekoladowej:
0,13 dag cukru pudru
0,13 dag margaryny Palmy
3 łyżki kakao - ja dawałam Decomorreno
2 łyżki wody
płatki migdałowe - do dekoracji
1. Ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce. Zostawcie sobie trochę ciasta, aby zrobić brzegi wyższe, aby masa się nie rozlała.
Ciasto wsadzić do piekarnika na ok. 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni.
Przygotowanie masy:
Wszystkie owoce pokroić drobniutko w kosteczkę, orzechy także i wymieszać z masą kajmakową.
Potrzebne do polewy czekoladowej:
0,13 dag cukru pudru
0,13 dag margaryny Palmy
3 łyżki kakao - ja dawałam Decomorreno
2 łyżki wody
płatki migdałowe - do dekoracji
Wszystkie składniki zagotować a następnie wylać na masę i udekorować płatkami migdałowymi.
I gotowe!!! SMACZNEGO!!!!
Komentarze