MOJE PTYSIE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ptysie. Ostatnio bardzo mi się ich zachciało, ale najlepsze robi moja ciocia Dorotka. Jej ptysie to dopiero pychotka moje giną w przedbiegach, ale i tak wyszły niezłe. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne będzie:
    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka wody
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:


    1 margaryna Kasia
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 budynie śmietankowe

Moje ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ciasto:
    Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia.
    Następnie wbijać jajka i ucierać na jednolitą masę. Ciasto nakładać na blaszkę - ja miałam wyłożoną papierem do pieczenia. Można nakładać łyżką.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
    Krem

    Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po łyżce budyń. Powinna powstać jednolita masa puszysta.
    Następnie upieczone ptysie kroimy na pół i nadziewamy masą.
    Na koniec posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy