Dziś przedstawię Wam mój przepis na ptysie. Ostatnio bardzo mi się ich zachciało, ale najlepsze robi moja ciocia Dorotka. Jej ptysie to dopiero pychotka moje giną w przedbiegach, ale i tak wyszły niezłe. Polecam.
60 min
Składniki:
Potrzebne będzie:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 szklanka wody
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Przygotowanie:
Ciasto:
Zagotować wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypywać powoli mąkę mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje odstawić do ostygnięcia.
Następnie wbijać jajka i ucierać na jednolitą masę. Ciasto nakładać na blaszkę - ja miałam wyłożoną papierem do pieczenia. Można nakładać łyżką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Krem
Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu.Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po łyżce budyń. Powinna powstać jednolita masa puszysta.
Następnie upieczone ptysie kroimy na pół i nadziewamy masą.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem do dekoracji.
SMACZNEGO!!!
Komentarze