Kurczak ze szpinakiem i makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smakowite, zdrowe i pożywne połączenie kurczaka, liści szpinaku i makaronu. Całość otula śmietanowo - czosnkowa nuta. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu - w sam raz dla osób zabieganych, mających mało czasu na gotowanie :D

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 450 g mrożonych liści szpinaku
    - 100 g świderków szpinakowych
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki gęstej śmietany
    - łyżka masła
    - oliwa z oliwek
    - gałka muszkatołowa
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ze szpinakiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz mrożone liście szpinaku i podlewamy całość 150 ml wody. Wszystko smażymy około 12 minut.
  • 2 2. W tym samym czasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i podsmażamy na drugiej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • 3 3. Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 4 łyżki śmietany, podsmażone kawałki kurczaka oraz około 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i dusimy wszystko przez około 5 minut.
  • 4 4. Na koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy ugotowany makaron świderki, mieszamy i gotowe! :) Wielbiciele wyrazistych smaków mogą dodać do dania starty na tarce ser pleśniowy np. Lazur lub Roquefort. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować