Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi podzielić na kotlety, włożyć do woreczka, rozbić tak, by się nie rozrywały. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Chipsy rozgnieść. Panierować mięso w rozbełtanym jajku i chipsach, smażyć z obu stron na rumiano.
2.Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Papryki pokroić na 2 cm kawałki, cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i zeszklić, dodać papryki, smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić pokrojonego w grubszą kostkę pomidora i przeciśnięty czosnek. Smażyć jeszcze przez chwilę,podlać 1/2 szklanki wody. Dodać kukurydzę i dusić do momentu wyparowania wody. Dodać ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem i szczyptą chilli. Ryż z dodatkami powinien być pikantny, ale od nas zależy jak bardzo.
3.Usmażonego kurczaka wyłożyć na talerz dodać ryż z warzywami. Danie można posypać posiekaną zieloną cebulką.
Porady
Mięso przed panierowaniem można podzielić na mniejsze kąski.
Chipsy o smaku burritos kupuję w Lidlu.
Jest to żółte opakowanie, a chipsy mają kształt trójkątów.
Komentarze