Kurczak na pomarańczach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką. Pasjonuję się turystyką, lubię przygotowywać oryginalne i ciekawe potrawy, a najbardziej fascynują mnie kuchnie chińska oraz włoska. To danie smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka
    ● sól
    ● pieprz
    ● szczypta curry
    ● bułka tarta do panierowania
    ● 2 duże pomarańcze
    ● 1 szklanka suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
    ● duży kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    ● oliwa
    ● zielenina do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety dzielimy na dwie części,
    porcje nacieramy przyprawami,
    odstawiamy na godzinę
    do lodówki.
  • 2. Śliwki moczymy w winie.
    Pomarańcze szorujemy, kroimy w krążki i układamy na
    półmisku, dekorujemy gałązkami
    zieleniny.
  • 3. Schłodzone porcje kurczaka
    panierujemy w bułce, smażymy
    na gorącej oliwie, rumieniąc
    z obu stron. Podlewamy
    winem, w którym moczyły sie
    śliwki, i dusimy kilka minut na
    małym ogniu.
  • Kurczak na pomarańczach 4. Dodajemy śliwki, zagotowujemy
    i jeśli mięso nie jest jeszcze
    wystarczająco miękkie,
    dusimy kilka minut. Gotowe
    porcje układamy na krążkach
    pomarańczy.
  • 5. Śliwki z sosem przecieramy
    przez sito, polewamy mięso
    i podajemy gorące.

Porady

● Mięso będzie bardziej soczyste, jeśli natarte przyprawami zostawimy w lodówce na całą noc. ● Sos ze śliwkami, zamiast przecierać, można zmiksować. Dzięki temu będzie miał gładką, jednolitą konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować