Krupnik z kaszy jaglanej na żołądkach drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko przeciąć na pół i wraz z żołądkami dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Żołądki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć wraz z mięsem do garnka i zlać wodą tak by je solidnie zakryła. Zagotować, dodać por, lubczyk, ziele, liść laurowy, sól, pieprz oraz obrany kawałek selera plus nać i korzeń pietruszki. Gotować do miękkości mięsa i żołądków (ok 1,5 godziny).
2.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Całość chwilę gotować i porządnie doprawić solą i pieprzem. Kaszę zalać zimną wodą i wypłukać, przesypać na garnuszka i ponownie zalać wodą ale tym razem gorącą. Lekko posolić. Gotować do miękkości ok 15 min, ciągle mieszając (kasza wchłania całą wodę, trzeba uważać by się nie przypaliła, w razie konieczność dolać wody). Ugotowaną kaszę dodać do zupy. Zagotować. Przed podaniem krupnik solidnie posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Porady
1. Ja gotuję krupnik zawsze dzień wcześniej (czyli na noc), ponieważ jest smaczniejszy i wyrazisty.
Komentarze