Krupnik inaczej

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Jestem nauczycielką, a w wolnym czasie gotuję. Ten krupnik nauczyła mnie gotowaćmama, która przepis przejęła po babci.

  • 35 min

Składniki:

  • ● kości wieprzowe lub korpus drobiowy
    ● 4 marchewki
    ● 2 pietruszki
    ● 8 ziemniaków
    ● 2 łyżki kaszy gryczanej
    ● liść laurowy
    ● kilka ziarenek ziela angielskiego
    ● przyprawa uniwersalna
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik inaczej 1. Kości lub korpus myjemy.
    Wkładamy do garnka, wlewamy
    wodę, dodajemy liść laurowy,
    ziele angielskie i przyprawa uniwersalna do
    smaku. Gotujemy wywar.
  • Krupnik inaczej 2. Marchewki, pietruszki i ziemniaki
    obieramy, myjemy i kroimy
    w kawałki. Wkładamy do
    wywaru. Gotujemy 10 minut.
  • Krupnik inaczej 3. Wsypujemy kaszę gryczaną
    i gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.

Porady

Zupę możemy również doprawić ziołami prowansalskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować