Kruchy przekładaniec z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ze smalcem wyrobić nożem. Dodać miód, sodę, jajka i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę grysikową. Mleko podgrzać z cukrem, dodać grysik i gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić. Utrzeć masło, dodać ugotowany grysik i ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego, do smaku. Dobrze wymieszać. Na pierwszy placek nałożyć masę grysikową. Przykryć drugim. Rozsmarować dżem z czarnej porzeczki , przykryć trzecim. Nałożyć masę grysikową. Przykryć czwartym plackiem. Nałożyć polewę.
Komentarze