Kruchy przekładaniec z masą grysikową

4.51 (192 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Ciasto jest proste w przyrządzeniu, długo utrzymuje świeżość i jest bardzo tanie. Do jego przełożenia można użyć dowolnej masy.

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    750 g maki
    300 g smalcu
    200 g miodu
    2 łyżeczki sody
    2 jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    dżem z czarnej porzeczki

    polewa czekoladowa

    Masa:
    3 szklanki mleka
    3 łyżki grysiku
    5 łyżek cukru
    1 kostka masła
    ew. kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Kruchy przekładaniec z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ze smalcem wyrobić nożem. Dodać miód, sodę, jajka i proszek do pieczenia. Wyrobić rękami. Ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Odstawić do wystudzenia.
    Przygotować masę grysikową. Mleko podgrzać z cukrem, dodać grysik i gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić. Utrzeć masło, dodać ugotowany grysik i ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego, do smaku. Dobrze wymieszać. Na pierwszy placek nałożyć masę grysikową. Przykryć drugim. Rozsmarować dżem z czarnej porzeczki , przykryć trzecim. Nałożyć masę grysikową. Przykryć czwartym plackiem. Nałożyć polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować