Ciasto z renklodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier ubić na szklistą bezę, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko wymieszać.
Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 20 minut.
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia, renklody obrać delikatnie ze skórki i pokroić w ćwiartki,
następnie dodać je do zimnej galaretki i odstawić do zgęstnienia
2.kiedy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na wystudzony spód z ciasta i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
3.Śmietanę ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać żelatynę przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć ją na zastygniętą galaretkę, wyrównać i zrobić na niej ozdobny wzorek, ponownie odstawić do zastygnięcia przed podaniem posypać wiórkami ze startej czekolady
Komentarze