Ciasto z renklodami

4.5 (161 ocen)

Ciasto które nie tylko ładnie wygląda, ale tak też smakuje czyli jest pyszne.

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo;
    ok 2 kg śliwek renklod
    2 galaretki brzoskwiniowe
    500 ml śmietany 30%
    1 żelatyna fiks
    czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z renklodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0325o2g 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier ubić na szklistą bezę, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać na koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wszystko wymieszać.
    Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 20 minut.

    Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia, renklody obrać delikatnie ze skórki i pokroić w ćwiartki,
    następnie dodać je do zimnej galaretki i odstawić do zgęstnienia
  • renklodowiec 2. kiedy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na wystudzony spód z ciasta i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • renklodowiec 3. Śmietanę ubić na sztywno do ubitej śmietany dodać żelatynę przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć ją na zastygniętą galaretkę, wyrównać i zrobić na niej ozdobny wzorek, ponownie odstawić do zastygnięcia przed podaniem posypać wiórkami ze startej czekolady
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować