Kruche z jeżynami i pianką budyniową

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto, do którego można wykorzystać sezonowe owoce takie jak jeżyny czy maliny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru podru, 5 żółtek
    Pianka budyniowa: 5 bialek, 1 szklanka drobnego cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego po 40 g, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
    Dodatkowo około 500 g jeżyn, malin, poziomek lub borówek, cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche z jeżynami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche z jeżynami i pianką budyniową 1. Ciasto kruche: z podanych składników wyrobić ciasto kruche i podzielić na dwie części - ok.40% i 60% i zamrozić.
    Na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 33x 20 cm, zetrzeć na spód większą połowę zamrożonego ciasta. Podpiec 20 minut w temperaturze 190 st. Wyjąć z piekarnika i odtawić do wystygnięcia.
    Pianka budyniowa: białka ubić na sztywno dodając powoli cukier - cały czas ubijając, następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, na końcu dodać olej słonecznikowy do połączenia piany.
    Tak przygotowaną pianę wyłozyć na zimny, podpieczony spód ciasta, na pianę ulożyć owoce. Na wierzch zetrzeć mniejszą połowę ciasta. Piec 30 minut w temperaturze 190 st. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto kruchę zawsze przygotowuje wczesniej i mroże je całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować