Kruche z jeżynami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: z podanych składników wyrobić ciasto kruche i podzielić na dwie części - ok.40% i 60% i zamrozić.
Na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 33x 20 cm, zetrzeć na spód większą połowę zamrożonego ciasta. Podpiec 20 minut w temperaturze 190 st. Wyjąć z piekarnika i odtawić do wystygnięcia.
Pianka budyniowa: białka ubić na sztywno dodając powoli cukier - cały czas ubijając, następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, na końcu dodać olej słonecznikowy do połączenia piany.
Tak przygotowaną pianę wyłozyć na zimny, podpieczony spód ciasta, na pianę ulożyć owoce. Na wierzch zetrzeć mniejszą połowę ciasta. Piec 30 minut w temperaturze 190 st. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto kruchę zawsze przygotowuje wczesniej i mroże je całą noc.
Komentarze