Śmietankowo - czekoladowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto smaczne i lekkie. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 łyżeczki żelatyny, 1 serek mascarpone, 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Śmietankowo - czekoladowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy, dodając powoli cukier. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy 40cm x 25cm. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C
    Gdy biszkopt ostygnie przekroić na dwie części.
  • Masa jasna i ciemna 2. W dużej misce ubijamy na sztywno śmietanę 30%, następnie wlewamy powoli żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 2 łyżkach gorącej wody. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do masy jasnej dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na wysokich obrotach. Do masy ciemnej dodajemy gorzką czekoladę rozpuszczoną na parze.
  • 3. Pierwszą część biszkoptu smarujemy masą ciemną, na to kładziemy delikatnie masę jasną i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch smarujemy masą ciemną. Dekorujemy według uznania.

Porady

Do ubijanej śmietany 30% można dodać 2 łyżki cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy