Kruche, drożdżowe rogaliki- mix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Drożdże pokruszyć i dodać wraz z pozostałymi składnikami.
Składniki dobrze ugnieść aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na 4 części. Uformować kulki i włożyć do zamrażarki na 40-60 min.
2.Po wyciągnięciu ciasto obsypać lekko mąką (oraz stolnicę)
i wałkować okrąg, co chwilę podsypując mąką aby się nie przyklejało. Ja aby mieć równy okrąg przykładam miskę i nożykiem "odcinam" nierówności.
Tniemy trójkąciki i na każdym rogu nakładamy dżem, czekoladę lub budyń.. ( ja zrobiłam mieszane). Zwijamy trójkąciki na kształt rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15-20 min.
Komentarze