Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

4.98 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruchy spód i lekka budyniowa pianka z owocami pod kruszonką. Pyszne i co najważniejsze, proste w wykonaniu ciasto. Zapraszam!

Składniki:

  • Kruche ciasto: 3 szklanki mąki
    300g masła
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyniowa pianka: 6 białek
    szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szklanki oleju

    ponadto:500ml malin
    cukier puder do oprószenia







Wystaw ocenę:

4.98 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, cukier i żółtka. Szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji : 1/3 i 2/3 masy. Obie masy schłodzić 60 min.
  • 2. Blachę o wym.25/38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą część ciasta na tarce o grubych oczkach. Docisnąć na całej powierzchni. Piec 20-25 minut w 180 st.
  • 3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijać. Następnie dodać budyń i wlewać powoli olej, wciąż ubijając.
  • rozłóż piankę na kruchym cieście 4. Na wystudzony spód ciasta wyłożyć piankę budyniową, wyrównać.
  • na piance rozłóz maliny 5. Wyłożyć maliny otworami do góry.
  • na maliny zetrzyj kruche ciasto 6. Posypać pozostałą częścią ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. Piec 30-40 minut w 180 st. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Piątek 29.08.2014r : http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=101

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować