Kruche ciastka z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym. Posiekać z zimnym masłem i wodą, szybko zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu wylepić ciastem wysmarowane tłuszczem foremki do tarteletek(5) lub kruchych babeczek. Piec 15-20 minut na złoty kolor w ok. 200 stopniach. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z foremek, odstawić do ostygnięcia.
~ przepis na ciasto kruche pochodzi z "Poradnika Domowego"
2.Nadzienie: Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej.(Można też roztopić w mikrofalówce; można zastąpić czekoladę deserową czekoladą mleczną). Nakładać do odwróconych do góry nogami tarteletek(można do ułożonych normalnie, ale wtedy należy zwiększyć ilość czekolady), ozdobić truskawkami. Smacznego!
Komentarze