Kruche ciastka z bezą orzechową.

4.48 (183 ocen)

  • 60 min

I znów nas naszło na deser z orzechami. Tym razem kruchutkie ciasteczka z pyszną bezą orzechową.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    125 g margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 12% lub 18%
    beza:
    3 białka
    6 łyżek cukru
    100 g zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Beza

Kruche ciastka z bezą orzechową. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczka 1. Na stolnicy siekamy mąkę z żółtkami i margaryną oraz cukrem pudrem. Dodajemy następnie 2 -3 łyżki śmietany by zlepić ciasto. Gotowe ciasto owinięte w folię spożywczą wkładamy na 10 minut do zamrażalki. W tym czasie prażymy w piekarniku orzechy kilka minut, następnie mielimy je w maszynce.
    Ubijamy 3 białka na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
    Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę bezy. Zlepiamy ciasto w czterech miejscach tworząc taką poduszeczkę. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować