Pleśniak z orzechową bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja babcia wzbogacała bezę w pleśniaku o orzechy włoskie, do dziś przygotowuję to ciasto według jej wskazówek

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:

    400 g mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    4 łyżki kakao

    na bezę:

    6 białek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    ponadto:

    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    cukier puder do oprószenia ciasta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Pleśniak z orzechową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z podanych składników ( oprócz kakao) szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto podziel w proporcji 60% na 40%. Do mniejszej części ciasta dodaj kakao i zagnieć aż połączy się z ciastem. Oba ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z zamrażarki. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj do foremki jasne ciasto. Wiórki ciasta powinny równo pokrywać całą powierzchnię. Ciasto lekko dociśnij dłonią. Na jasne ciasto wyłóż dżem porzeczkowy.
    Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj do nich partiami cukier nie przerywając ucierania. Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną i orzechy. Bezę wyłóż na dżem porzeczkowy, wyrównaj wierzch. Na bezę zetrzyj ciemne ciasto.Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 40-45 minut. Gotowe ciasto wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Porady

Schłodzenie ciasta ułatwi ścieranie go na tarce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować