Ponadto:
kilka foremek jednego wzoru w różnych rozmiarach
Lukier w kolorze zielonym np Dr Oetkera lub wykonany samodzielnie z białka, cukru pudru i zielonego barwnika spożywczego
Ozdoby do dekoracji: kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki
Kruche choineczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne kawałki margaryny, żółtka, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość siekamy, a następnie szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe odstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
2.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem.
3.Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy ozdóbkami i pozostawiamy do całkowitego spojenia się elementów.
Komentarze