Kruche babeczki jabłkowo-gruszkowe

0 (0 ocen)

zasmakują każdemu

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 gram masła
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 jabłka
    2 gruszki
    1 budyń śmietankowy z cukrem
    1,5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kruche babeczki jabłkowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do ręki można dosypać mąkę. Podzielić je na dwie części w proporcji 3/4 - 1/4. Mniejszą część ciasta schłodzić. Metalowe foremki do babeczek przesmarować tłuszczem i wylepić je większą częścią ciasta. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 1,5 szklanki mleka. Porcję ugotowanego budyniu nakładać na ciasto w foremkach. Jabłka i gruszki obrać, wydrążyć i miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i na średnim ogniu przesmażyć razem. W razie potrzeby można dodać cukier. Wymieszać. Gdy owoce zaczną się rozpadać przełożyć je do babeczek na ugotowany budyń. Schłodzoną część ciasta rozwałkować. Kroić je w paski i układać na wierzchu babeczek formując z nich kratkę. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować