Kruche babeczki jabłkowo-gruszkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do ręki można dosypać mąkę. Podzielić je na dwie części w proporcji 3/4 - 1/4. Mniejszą część ciasta schłodzić. Metalowe foremki do babeczek przesmarować tłuszczem i wylepić je większą częścią ciasta. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 1,5 szklanki mleka. Porcję ugotowanego budyniu nakładać na ciasto w foremkach. Jabłka i gruszki obrać, wydrążyć i miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i na średnim ogniu przesmażyć razem. W razie potrzeby można dodać cukier. Wymieszać. Gdy owoce zaczną się rozpadać przełożyć je do babeczek na ugotowany budyń. Schłodzoną część ciasta rozwałkować. Kroić je w paski i układać na wierzchu babeczek formując z nich kratkę. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze