1.Mleko i cukier wsypuję do garnuszka i zagotowuję. Zmniejszam gaz i gotuję ok 30-40 min.od czasu do czasu mieszając. Czasem gotowanie trwa dłużej. Dokładnie nie można określić czasu gotowania. Masa musi zrobić się po prostu brązowa. Wtedy mieszam już praktycznie cały czas, gdyż szybko się przypala, aż do uzyskania pożądanego przeze mnie koloru kajmaku. Im dłużej gotujemy, tym bardziej intensywnego koloru nabiera. Wyłączam gaz i wrzucam masło. Mieszam do jego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masę wykładam na deseczkę wyłożoną folią spożywczą. Równam nożem i odstawiam do przestygnięcia. Chłodną, lecz jeszcze bardzo plastyczną masę, za pomocą tejże foli, formuję z zgrabny prostokąt i ponownie schładzam. Gotowe kroję w paski szer. 3 cm, a następnie w małe kwadraciki. Z tej porcji masy wyszło mi ok 24 sztuki. I deser gotowy.
Porady
Gdy masa zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, mleko należy mieszać cały czas nie przerywając mieszania, gdyż szybko się przypala
Komentarze