Krówka na biszkopcie

4.5 (182 ocen)

Pyszne ciasto z masą krówka na każdą okazję. Wiem że to bomba kaloryczna ale raz można sobie pozwolić.

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka-6 szt
    cukier-1 szklanka
    mąka-1 szklanka
    proszek do pieczenia-1 łyżeczka
    kakao-3 łyżki
    MASA
    budynie śmietankowe - 2 opak
    mleko - 700 ml
    masło - 1 kost
    masa krówka - 1 puszka
    KREM
    galaretka cytrynowa - 1 opak
    śmietana kremówka - 250 ml
    PONCZ
    0,5 szkl wody
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    DODATKOWO
    gorzka czekolada do posypania ciasta
    1,5 dużej paczki herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krówka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • 2. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
  • 3. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach 25x35 , piec 35 minut w 175 stop.
  • 4. MASA
    Do garnka wlać pół litra mleka, zagotować.
  • 5. Budynie rozmieszać w pozostałym mleku, wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić.
  • 6. Masło utrzeć, dodawać na zmianę po łyżce zimnego budyniu i masę krówka, dokładnie zmiksować.
  • 7. KREM
    galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 8. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dokładnie zmiksować.
  • 9. PONCZ
    Do gotowanej wody dodać kawę, wymieszać, ostudzić.
  • 10. PRZEŁOŻENIE CIASTA 1. biszkopt nasączony ponczem 2. mniejsza połowa masy krówka 3. warstwa herbatników 4.krem śmietanowy 5. druga warstwa herbatników, 6. masa krówka. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować